חיפוש מנתח/ת התנהגות
מלאכת החיפוש אחר מנתח/ת התנהגות איננה משימה מורכבת, ישנן מספר רשימות של אנשי מקצוע בתחום וכל מה שנותר הוא להרים טלפון. יחד עם זאת, הורים רבים חשים כי הם “הולכים לאיבוד” בתוך ים השמות ברשימה ואינם יודעים למי לפנות..
תהליך החיפוש אחר איש המקצוע המתאים מצריך התמדה וסבלנות מחד והבנה בסיסית של מה מחפשים. תוכלו לייעל את תהליך החיפוש ולחסוך לכם זמן וטלפונים מיותרים עם מעט הכנה וחשיבה מראש.
ישר ולעניין:
מנוע חיפוש למנתחי התנהגות מוסמכים, היחיד מסוגו בישראל. ניתן לבצע חיפוש לפי שם פרט, אזור מגורים של מנתח/ת ההתנהגות ותחום ההתמחות
קישור למנוע חיפוש מנתחי/ות התנהגות באתר מנת”ה
כמה מלים רגע לפני שמתחילים בחיפוש..
ראשית, כדאי להבין כיצד מתנהל כיום התחום של ניתוח התנהגות בישראל. מידע לגבי אופן עבודתם/ן של מנתחי/ות ההתנהגות יוכל לסייע לכם בהמשך בתהליך איתור מנתח/ת התנהגות מתאימ/ה עבורכם.
חשוב לדעת כי ניתוח התנהגות הנו תחום צומח ומתפתח בישראל וכי המקצוע “מנתח/ת התנהגות” הנו תחום עיסוק חדש ביחס למקצועות טיפוליים מוכרים כגון קלינאית תקשורת או מרפאה בעיסוק. למעשה, ניתוח התנהגות עדיין אינו מוכר כמקצוע רשמי במשרד החינוך ובמשרד הבריאות ולכן המימון, הטיפול ו/או ההכוונה לאנשי מקצוע רלוונטיים בתחום אינם נעשים דרך הרשויות או קופות החולים. כתוצאה מכך, הורים המעוניינים בייעוץ ו/או טיפול של מנתח/ת התנהגות נאלצים לאתר, לממן ולהפעיל את השירות באופן פרטי.
יחד עם זאת, במהלך השנים האחרונות הוכשרו ו/או הוסמכו לא מעט מנתחי התנהגות מקצועיים הפועלים בישראל, צריך רק להבין איך מוצאים מנתח/ת ההתנהגות המתאימ/ה?!…
מנתח/ת התנהגות: תפקיד
מרבית מנתחי/ות ההתנהגות הפועלים/ות כיום בישראל נותנים שירות בכמה תחומים עיקריים:
- הנחיית תכניות טיפול ביתיות: קידום אינדיבידואלים בעלי צרכים מיוחדים באמצעות הנחיית תכניות טיפול ביתיות ו/או שילוב במסגרת החינוכית.
- הדרכות הורים: מתן מענה מקצועי, ליווי וייעוץ להורים לילדים בעלי התפתחות תקינה ו/או עם קשיי התנהגות.
- הנחייה במסגרות: עבודה במסגרות שונות של מערכת החינוך ו/או במוסדות טיפול של עמותות.
בנוסף, ניתן למצוא גם מנתחי/ות התנהגות אשר עוסקים בנישות ספציפיות כגון ייעוץ שינה, קשיי גמילה, הנחיית קבוצות חברתיות ועוד.
אוכלוסיות:
רוב מנתחי ההתנהגות בארץ מתמחים בטיפול וייעוץ לשתי אוכלוסיות יעד עיקריות:
- צרכים מיוחדים: בעיקר מטופלים בעלי אבחנה של אוטיזם, עיכוב התפתחותי,
- התפתחות תקינה: ילדים/נוער בעלי התפתחות תקינה, אשר הוריהם מעוניינים בהדרכה מקצועית אודות סוגיות הקשורות בהתנהלות עם הילדים בחיי היום יום.
בנוסף, ניתן למצוא גם מנתחי/ות התנהגות אשר צברו ניסיון בקידום מטופלים עם לקויות אחרות ו/או נוספות כגון פיגור, קשיי קשב וריכוז, קשיי למידה ועוד.
גילאי מטופלים:
חלק ממנתחי/ות ההתנהגות מתמקדים בעבודה עם גילאים ספציפיים בלבד וחלקם עובדים עם מטופלים בטווח גילאים רחב יותר.
ולכן, אם לדוגמא אתם מחפשים מנתח/ת התנהגות להנחיית תכנית טיפול לנער בן 16, אין טעם לפנות למנתח/ת התנהגות אשר עובד בעיקר עם פעוטות.
מה שחשוב להבין, הוא שמנתחי ההתנהגות הפועלים כיום בישראל הנם בעלי ניסיון עם אוכלוסיות בגילאים שונים, עם לקויות/קשיים נקודתיים או ללא לקויות ועשויים להיות בעלי התמחות בתחום ספציפי וללא ניסיון בתחום אחר.
זכרו כי יש חשיבות לאיתור מנתח/ת התנהגות אשר בקיא/ה במתן השירות הספציפי אותו אתם מבקשים.
מנתח/ת התנהגות: אזורי עבודה
בתהליך החיפוש אחר איש המקצוע המתאים עבורכם, כדאי לשים לב למקום המגורים של מנתח/ת התנהגות. (פרט זה מופיע לרוב בכל הרשימות של אנשי המקצוע בתחום). מאחר ואופי העבודה בתחום כולל בד”כ ביקורים, הדרכות ותצפיות בבית המטופל ו/או במסגרת החינוכית אליה הוא משתייך, מרבית מנתחי/ות התנהגות עובדים באזורים הסמוכים למקום מגוריהם ולוקחים בחשבון נסיעות לבית הלקוח.
ולכן, אם לדוגמא אתם מחפשים מנתח/ת התנהגות לבניית תכנית טיפול באשקלון, כנראה שאין טעם להתקשר לאנשי מקצוע אשר מתגוררים בפתח תקוה..
כדאי לנסות ולאתר מנתח/ת התנהגות המתגורר/ת באותו אזור מגורים שלכם.
מנתח/ת התנהגות: שעות עבודה
מידת הזמינות של מנתח/ת ההתנהגות הנה פקטור חשוב במציאת איש המקצוע המתאים עבורכם. בפועל, שעות העבודה של מנתח/ת ההתנהגות קשורות בסוג השירות הניתן במסגרת הטיפול הספציפית. יש מנתחי/ות התנהגות אשר זמינים לעבודה בשעות הבוקר ו/או הצהריים בלבד. לחלופין, יש הזמינים לעבודה בשעות הערב או אחה”צ. ויש הזמינים לעבודה בכל אחד מחלקי היום. לחלופין, יש תכניות שילוב המחייבות זמינות של מנתח/ת התנהגות בשעות הבוקר או תכניות טיפול אחה”צ המחייבות זמינות של המנחה אחה”צ.
ולכן, אם לדוגמא אתם מחפשים מנתח/ת התנהגות לצורך הדרכת הורים בהתנהלות עם הילדים אחה”צ בבית, סביר להניח כי לפחות חלק מפגישות ההדרכה ייערכו בשעות אחה”צ. במקרה כזה אין טעם לפנות למנתח/ת התנהגות אשר זמינ/ה לעבודה בשעות הבוקר בלבד.
כדאי לנסות ולאתר מנתח/ת התנהגות הזמינ/ה לעבודה בשעות הרלוונטיות עבורכם.
מנתחת התנהגות: דרושים
ועכשיו, אחרי שהגדרתם לעצמכם מה בדיוק אתם מחפשים, למשל:
דרוש/ה מנתח/ת התנהגות לבניית תכנית טיפול ביתית
בשעות אחה"צ
לפעוט בן 3
עם אבחנה של אוטיזם
באזור רחובות
כבר חסכתם לעצמכם הרבה זמן יקר.. תוכלו לעשות סינון ראשוני של אנשי מקצוע בהתאם למידע הרלוונטי עבורכם (ושוב, בקצרה- איזור מגורים/איזור עבודה של מנתח/ת התנהגות, גיל המטופל, סוג הלקות או הקושי של המטופל, סוג הטיפול אותו אתם מבקשים). סינון ראשוני זה יחסוך לכם כמה וכמה שיחות טלפון מיותרות, זמן ואנרגיה אשר תוכלו לתעל לכיוונים הרלוונטיים.
מה עוד אפשר לעשות לפני שמרימים טלפון?
נוסף על הגדרת הפרטים הטכניים הרלוונטיים עבורכם, תוכלו לעשות עוד מספר צעדים על מנת לייעל את תהליך החיפוש:
מנתחת התנהגות: מוסמכת או לא?
בישראל יש כיום מעל ל100 מנתחי/ות התנהגות מוסמכים ועוד מספר לא ידוע של מנתחי/ות התנהגות אשר סיימו את לימודיהם בהצלחה אך לא ניגשו למבחני ההסמכה של הלשכה האמריקאית לניתוח התנהגות (BACB). כיום, כל מנתח/ת התנהגות אשר עמד בדרישות המסלול האקדמי להכשרת מנתחי התנהגות וסיים בהצלחה את לימודיו יכול לעסוק בתחום בישראל. חלק מההורים המחפשים מנתח/ת התנהגות רואים חשיבות רבה בהסמכה. הורים אחרים נותנים עדיפות לגורמים שונים בבחירת מנתח/ת ההתנהגות, לאו דווקא להסמכה. על מנת לייעל את תהליך החיפוש שלכם, תוכלו לשקול מראש מהי חשיבות ההסמכה עבורכם ולפנות לאיש מקצוע בהתאם.
מנתחת התנהגות: שכר
עלות השכר של מנתח/ת ההתנהגות מהווה מרכיב מרכזי המשפיע על עלותו הכוללת של הטיפול ההתנהגותי. מרבית מנתחי/ות ההתנהגות גובים שכר לפי שעת עבודה, כאשר גובה השכר קשור בוותק ומידת הניסיון. שכר שעתי של מנתחת התנהגות מתחילה יכול לנוע בין 150-200 ₪ לשעת עבודה ועד ל300-450 לשעת עבודה של מנחה בעלת ותק וניסיון רב שנים בתחום. בנוסף, יש לקחת בחשבון עלויות נוספות כגון תשלום עבור הוצאות נסיעה ו/או כתיבת דוחות. לקריאה נוספת אודות עלויות תכנית ביתית בהנחיית מנתח/ת התנהגות. על מנת לייעל את תהליך החיפוש שלכם, תוכלו לשקול מראש מהו התקציב הרלוונטי עבורכם ולנסות לאתר מנתח/ת התנהגות הגובה שכר שעתי רלוונטי עבורכם.
מנתחת התנהגות: המלצות או תחושת בטן?
על מנת לייעל את תהליך החיפוש אחר מנתח/ת התנהגות פונים הורים רבים לבירור בקרב הורים אחרים המנוסים בעבודה עם מנתח/ת התנהגות ספציפי. המלצות של הורים אחרים מרוצים תמיד רצויות ויכולות לסייע בסינון והתמקדות במספר אנשי מקצוע ספציפיים ברשימות מנתחי/ות ההתנהגות. יחד עם זאת, לא כדאי לוותר גם על שיחת טלפון ופגישות הכרות עם מנתחי/ות התנהגות נוספים/ות, להתרשם פנים אל פנים, לשוחח ולהרגיש את הכימיה. תנו גם לתחושות הבטן שלכם מקום בבחירת איש המקצוע המתאים עבורכם.
ועכשיו רק נותר לעשות כמה טלפונים..